Wat heeft respect voor het milieu te maken met de prijs van boter? Ofwel: what-the-fuck!

Ik lees de titel van dit artikel achterop een vrachtwagen terwijl ik op de Franse A1 richting huis rij.

(En ja, ik rij op die A1 in een oude diesel (met z’n tweeën) en we hebben er al zo’n 2.000 km opzitten. Minder slecht dan vliegen – dat wel. Ik compenseer die CO2 met de aanplant van bomen. (bij gebrek aan geld voor een Tesla en vakantie wil ik mezelf blijkbaar niet ontzeggen) En ter plekke hebben we super low CO2 geleefd met als enige uitstoot zo’n beetje onze versnelde ademhaling tijdens eindeloze hoogtemeters op en af, al wandelend, fietsend of klimmend/klauterend. Zo, dat hebben we ook weer gehad .. terug naar mijn punt )

Respect pour l'environnement

Respect pour l’environnement ..
Is het een moraal verhaal om op een respectvolle manier met onze leefomgeving om te gaan?

Wel als ik de zin zo formuleer zoals hierboven, geïnspireerd op die vrachtwagentekst. Respect is immers iets wat onder de scepter van de ethiek valt.

Is het een kwestie van moraal om op een dusdanige manier met onze leefomgeving om te gaan zodat we door kunnen gaan met erin leven op een enigszins comfortabele manier?
Nee, dat is totaal geen kwestie van moraal maar een van gezond verstand.

Wat heeft respect in hemelsnaam in de pap te brokkelen? Over respect en fatsoen en moraal kun je eindeloos discussiëren. Over wat het wel is en wat het niet is. Ethisch gedrag lijkt me bepaald geen exacte wetenschap.

Maar keuzes maken die een morgen mogelijk maken … dat wil toch in wezen iedereen?
Stel, jij hebt nu de volgende keus :

  • een morgen met een garantie van veel meer onzekerheid op het vlak van eten/drinken/veiligheid/onderdak/werk
  • of een morgen met een garantie van dezelfde mate van comfort als vandaag?

Hoeveel mensen zijn er wel geen ouder van een al dan niet volwassen kind? 75%? Meer? Op enkele randgevallen na wensen al die ouders hun kind van harte een toekomst toe, liefst een die beter is dan de hunne. Dat is wederom geen kwestie van moraal maar van voortplantingshormonen.

Dus ok, bijna iedereen WIL een toekomst, een goede toekomst.

Want dat is een kwestie van gezond verstand.

Dan is er slechts 1 ding wat ons weghoudt van het creëren van die toekomst: en dat is realiteitsbesef. Besef van de huidige realiteit. Een besef dus dat ons doet inzien dat dat wat we willen haaks staat op dat wat we doen…

To be continued ..