Structural tension genereert de makkelijkste weg naar een gewenste uitkomst. Dat komt hierdoor:
- Structural tension is een kanaal dat alle beslissingen en inspanningen focust en organiseert.
- Door die focus floreren creativiteit, innovatiekracht en aanpassingsvermogen in het vinden van wegen om tekorten, obstakels en veranderingen heen.
- Die focus genereert ook dingen als op het juiste moment tegen de juiste informatie aanlopen en dat baanbrekende idee onder de douche. Het maakt intuïtief werken succesvoller.
- Het kanaal genereert een (natuurkundige energie-) stroom die het zetten van de volgende stap makkelijker maakt dan het niet zetten ervan. Dat scheelt zwoegen, duwen en trekken!
- Het creëren van sterke structural tension betekent een feest van helderheid. Over de gewenste uitkomst, de huidige realiteit, het plan en wat er tussentijds verandert. Intrinsiek gemotiveerde mensen zijn het onvermijdelijke gevolg.
- Wanneer je structural tension deelt met een groep maakt het dat onbetaalbare fenomeen van samen iets voor elkaar krijgen mogelijk. Samenwerken wordt makkelijk.
Niet de beste methode maakt het verschil maar hoe je het best gebruik maakt van dat wat er is
Structural tension is een term die afkomstig is uit de natuurkunde. Het beschrijft het fenomeen dat verschil altijd leidt tot een beweging naar hetzelfde worden. Tension seeks resolution. Het weersysteem van onze aarde is hier een prachtig voorbeeld van.
Door de bolling van de aarde komt de zon eerder binnen op de evenaar dan rond de polen. Dit creëert een verschil in warmte tussen de evenaar en de polen. Ons weersysteem van winden, wolken, vocht en druksystemen is het mechanisme dat probeert de balans weer te herstellen. Maar zet de deur van een lekker warm gestookte huiskamer open naar de koudere gang en je ziet dezelfde dynamiek plaatsvinden. In een jaar dat er een verschil is tussen de hoeveelheid eikels en nootjes die er zijn te vinden en de hoeveelheid dieren die dit eten, dan gaan er of veel dieren dood of de populaties breiden zich uit. En zo zijn er oneindig veel voorbeelden te vinden in de levens van dieren, planten, schimmels, mineralen en fenomenen in dat wat we natuur noemen.
Er is geen weg uit dit natuurlijke systeem, niet voor een mier, niet voor een kiezelsteen of een windvlaag of een mens. (ga maar na, waar is die uitgang?) Met ons denkvermogen kunnen we wel de wereld verdelen in ‘natuur’ en ‘kunstmatigheid’ maar dit verandert niks aan het gegeven dat er niks plaatsvindt dat geen natuur is. Ongeacht of we ons een voelen met ‘alles’ of ‘de aarde’ of ‘de natuur’ of niet, we zijn onlosmakelijk onderdeel van het natuurlijke systeem en kunnen er niet uit en zijn dus aan exact dezelfde wetmatigheden onderworpen als een rotsblok of een geit.
In onze werkzame en persoonlijke levens is hetzelfde fenomeen werkzaam van tension seeks resolution. Een spanningsverschil zoekt oplossing van het verschil. Wanneer er verschil is tussen de behoefte aan voedsel en de aanwezigheid van voeding in ons lichaam dan eten we om dit verschil op te heffen. Als we een film kijken die we niet heel interessant vinden is de kans toch groot dat we blijven kijken tot we weten of ze elkaar zullen krijgen. (verschil tussen willen weten hoe het afloopt en aanwezige kennis over hoe het afloopt) Als iemand ons een vraag stelt waar we het antwoord even niet op weten dan gaat onze geest op eigen houtje de rest van de dag op jacht naar het antwoord.
Zoals je ziet zijn acties de elementen die het spanningsverschil weer in balans brengen.
Eten
De film blijven kijken terwijl we hem saai vinden
Het antwoord zoeken
Wanneer we helder hebben wat we willen creëren en wat onze huidige realiteit is in relatie tot die uitkomst, dan gaat onze mind aan het werk om het verschil tussen die twee toestanden op te lossen. En we lossen dit verschil op met acties. Maar dit zijn dus niet zomaar acties, maar zeer strategisch ontworpen acties die voortkomen uit het verschil tussen wat we willen en wat we hebben.
Iedereen kent dit verschijnsel in het klein, maar werken met structural tension in creaties die langere tijd, soms jaren, decennia of een heel leven duren om te creëren is nog geen gemeengoed.
Acties ontwerpen vanuit structural tension is echter een heel andere proces dan hoe we meestal tot onze actieplannen komen. Zodra we iets voor ogen hebben gaat onze mind bedenken hoe we dit tot werkelijkheid kunnen maken. Maar we hebben onze voeten nog niet goed geplaatst en onze boog nog niet stevig tegen de schouder. Onze ademhaling is nog in alle staten en hebben nog niet ingeschat wat voor effect de wind gaat hebben op ons schot.
Het overslaan van het bestuderen van de huidige realiteit in relatie tot de gewenste uitkomst is wel gemeengoed. Zowel in grote bedrijven, op het allerhoogste politieke niveau als in geliefde ambities van mensen zoals jij en ik. En een doel omschrijving met allerlei vaagheden en onduidelijkheden erin ook. Ik wens je veel succes om dat schot in de roos te krijgen wanneer je het doel vluchtig hebt bekeken of vaag ziet, de schiethouding hebt van een beginner en niet weet of de wind je schot gaat afbuigen.
Het goede nieuws is dat de onderliggende structuur (structural tension versus structural conflict) veel belangrijker is in de uitkomsten die je kunt verwachten dan de tekortkomingen in je persoonlijke ontwikkeling, de problemen uit je kindertijd, je DISC score of persoonlijkheidstype. En structuur is niet persoonlijk.