Water zoekt altijd de weg van de minste weerstand om zich te verplaatsen.

Komt hij een grote rots tegen op zijn weg dan gaat hij niet zijn best doen om er overheen te komen maar vindt smoothly zijn weg eromheen.

Het is deze natuurkundige betekenis van de term weg van de minste weerstand die ik hier bedoel. Energy moves where it is easiest to go.

weg van de minste weerstand

Vergelijkbaar met hoe water beweegt, kun je de strategie voor je onderneming zo ontwerpen dat hij via de weg van de minste weerstand naar je doel beweegt.

Dat gezegd hebbende, we kunnen niet ontkomen aan die weg van de minste weerstand. Het is een wet van de natuur die geen moment uit staat.

De weg van de minste weerstand - deel 1/4

Wanneer ik als ondernemer mijn diensten voor een habbekrats aanbiedt, dan is de weg van de minste weerstand om ja te zeggen tegen klanten waar ik eigenlijk niet voor wil werken. Immers, ik trek koopjesjagers aan die komen voor de lage prijs en niet voor de waarde die ik te bieden heb. Er is an sich niks mis met koopjesjagen maar in mijn geval maakt het dat die klant en ik geen goede match hebben. Dat maakt dat ik het niet makkelijk goed kan doen voor ze. En, door mijn te lage prijs heb ik hun geld waarschijnlijk hard nodig en neem ik ze dus toch aan.

Stel nu dat mijn doel is om alleen nog maar voor leuke klanten te werken. Mijn huidige situatie is bekend. Gedoe en frustratie. Hoe kom ik van hier naar daar?

Een van de dingen die me te doen staan is uiteraard om mijn prijs te matchen met de waarde die ik lever.

Wanneer ik dat heb gedaan is de weg van de minste weerstand een andere geworden. Klanten die bereid zijn te betalen voor de waarde die ik lever kloppen aan. Voor hen is het makkelijk werken. Ik begrijp wat ze willen en kan het hen geven. Zij zijn blij en ik ook. Er stroomt voldoende geld m’n laatje in en wanneer er eens iemand langs komt waar ik liever niet voor wil werken, dan zeg ik met een gerust hart nee.

Te vanzelfsprekend? Any fool can see this?

Wat dacht je dan van het volgende voorbeeld?

Mega lerarentekort. Snel achteruitgaande kwaliteit van onderwijs. Opgebrande leraren. Dat is onze huidige realiteit.

Welke weg van de minste weerstand leidt naar deze uitkomst? Welk patroon leidt tot deze voorspelbare uitkomst?

De hoogte van de salarissen om te beginnen. Die reflecteert heel precies hoe we in Nederland denken over de waarde van de functie leraar. Een opleiding die niet bepaalt hoog aangeschreven staat, nog zoiets.

Als ik de afwasmachine niet leegruim is de weg van de minste weerstand dat ik de vieze borden van de avondmaaltijd ook maar op de aanrecht weg zet.

Als een beurs genoteerd bedrijf de verwachtingen van zijn aandeelhouders niet goed managet (we zijn aan gestaag en nauwkeurig aan het bouwen, over 5 jaar verwachten we de eerste winstuitkeringen) dan is er elk kwartaal de enorme druk van het laten zien van goede cijfers. En dat leidt tot domme korte termijn beslissingen die de zorgvuldige lange termijn opbouw tegenwerken.

Energy moves where it is easiest to go.

Het dagelijks leven zit vol van voorbeelden waarin de weg van de minste weerstand ons volledig voorspelbaar naar een uitkomst leidt die we niet willen. En waar we vervolgens ons hoofd over breken of, erger, waar we het maar gewoon mee leren doen.

De weg van de minste weerstand mag dan wel onvermijdelijk zijn, wanneer we ons bewust zijn van hoe dit werkt kunnen we een andere weg van de minste weerstand creëren.

De weg van de minste weerstand naar het ondernemersdoel wat je voor ogen hebt. Wie wil dit nu niet?

Structural Tension is wat we nodig hebben hiervoor.

Dit artikel is deel van een reeks van 4 artikelen waarin de basis principes van Organizational Structure worden uitgelegd. How to design your business for success.