Structurele spanning dus.

Een structuur, zoals hier bedoeld, is een verzameling van elementen die samen een geheel vormen.

Een auto is een structuur. Het bestaat uit de elementen wielen, carrosserie, een motorblok, etc.

Een onderneming is ook een structuur. Het bestaat uit het aanwezige kapitaal, de match tussen markt en aanbod, de relatie tussen capaciteit en workload, de effectiviteit van het management, etc.

Hier hebben we de term de weg van de minste weerstand weer nodig. Energy moves where it easiest to go. (tip: lees dit artikel eerst als je dit nog niet gedaan hebt)

Structural Tension - deel 2/4

De weg van de minste weerstand beweegt binnen die structuur.

Als de wielen van de auto niet goed uitgelijnd zijn dan is de weg van de minste weerstand dat je altijd een beetje zult ’tegensturen’. Dat is immers de enige manier om vooruit te komen. Zou je volkomen recht sturen dan stond je binnen no time in de berm (als je geluk hebt!)

De weg van de minste weerstand kun je gelukkig aanpassen. In het geval van de auto leidt het uitlijnen van de wielen tot de volgende voorspelbare uitkomst: je kunt voortaan recht sturen zonder in de berm te belanden!

Structural Tension, of structurele spanning is de manier om de weg van de minste weerstand aan te passen zodat die zich vanzelfsprekend beweegt naar de uitkomst die je wil.

Met tension, spanning wordt hier de natuurkundige betekenis bedoeld. Een verschil tussen het een en het ander.

Structural Tension - deel 2/4

Neem dorst als simpel voorbeeld. Er is een verschil tussen hoeveel vocht het lichaam nodig heeft en hoeveel het daadwerkelijk heeft. In het geval van dorst is de weg van de minste weerstand om dat spanningsverschil op te lossen om te drinken. Wanneer je dorst hebt is het makkelijker om te drinken dan om niet drinken.

Ergens gedurende het drinken is het verschil opgelost. Het lichaam heeft evenveel vocht als het nodig heeft. De weg van de minste weerstand is dan om te stoppen met drinken. Als je dorst is gelest is het makkelijker om niet te drinken dan om wel te drinken.


Tension wants to resolve.

Spanning wil opgelost worden.

Tijdens het kijken van een netflix serie kan je maar moeilijk ophouden met kijken naar de volgende en de volgende en de volgende aflevering. Want de makers hebben heel bewust een spanning ingebouwd en opgebouwd en je verlangt naar de oplossing daarvan.

tension is resolved

De volgende principes volgen hier uit:

  • Spanning (of tension) wordt gevormd door een verschil of discrepantie tussen twee elementen.
  • Spanning creëert een neiging tot beweging dat een weg van de minste weerstand vormt.
  • Spanning lost op wanneer het verschil opgeheven is

Nu dan de vertaling naar onze business strategie.

Er is een spanning. Een verschil tussen de uitkomst die we willen en de huidige situatie.

Wanneer we ons doel duidelijk hebben geformuleerd en helder hebben waar we nu staan ten opzichte van dat doel dan hebben we een spanning gecreëerd (structural tension). Die spanning wordt opgelost door het actieplan wat we bedenken en uitvoeren om van hier naar daar te komen. Dit actieplan is de weg van de minste weerstand naar ons doel.

Het klinkt heel simpel maar het is niet simplistisch.

Structural Tension is geen nieuwe manier om iets te doen. Geen latest hit om succesvol te worden. Het is een uitleg van hoe de dingen toch al werken. En wanneer we weten hoe iets werkt kunnen we er beter gebruik van maken.

Structural tension charting is een manier om die weg van de minste weerstand naar jouw doel uit te stippelen en flexibel en realiseerbaar te houden door hem telkens tegen de huidige realiteit aan te leggen.

De kern elementen zijn dus als volgt:

  • DOEL
  • ACTIESTAPPEN
  • HUIDIGE REALITEIT
Structural Tension - deel 2/4

Simpel, niet waar? Wat kan er mis gaan?

Er gaat immers van alles mis, in levens van mensen, in organisaties, op wereldschaal. Er is geregeld sprake van Structural Conflict.

Dit artikel is deel van een reeks van 4 artikelen waarin de basis principes van Organizational Structure worden uitgelegd. How to design your business for success.