Strategie gaat over het hoe. Hoe we iets gaat aanpakken.
Hoe impliceert een pré-hoe en een post-hoe. Een voor en na. Een beweging dus, van hier naar daar.
Die beweging heeft de grootste kans van slagen wanneer je helder bent over wat ‘daar’ is en wat ‘hier’ is.
Dat klinkt heel simpel en vanzelfsprekend.
Het is heel simpel en vanzelfsprekend.
Toch gaat het nogal eens mis. Dat wat vanzelfsprekende is, zien we makkelijk over het hoofd.
De studie van structural dynamics onderzoekt de realiteit van het hier en het daar; ofwel van het gewenste eindresultaat en je huidige realiteit in relatie tot die uitkomst.
Vanuit die helderheid ontwerpen we de weg van de minste weerstand van hier naar daar. Dit heet structural tension.
Het gevolg? De grootste kans van slagen.
Geen garantie voor succes, want die biedt het leven niet. Maar we kunnen het onszelf wel zo makkelijk mogelijk maken.
Ik heb een pakketje aan tools in mijn rugzak om organisaties te helpen die helderheid en die grootste kans van slagen te creëren. Die zet ik graag in in ‘mijn’ veld; de makers van kunst, cultuur en Toekomst.
Kunst en de dynamiek van structuur
Robert Fritz, bij wie ik opgeleid ben, is zelf componist en filmmaker en schrijver, naast gewilde business consultant. Zijn inzichten over de dynamiek van structuur komen voort uit zijn werk als componist. Hij bestudeerde succesvolle en gefaalde creatieprocessen en heeft uiteindelijk glashelder benoemd wat er in die twee verschillende processen gebeurd op structureel niveau. Kunstenaars zullen zijn observaties in hun eigen werkprocessen herkennen. Maar beter nog is dat ze ook plaatsvinden in andere creatieprocessen, zoals die van een project of organisatie.
In 2018 kwam ik zijn werk tegen en ben ik het gaan bestuderen en beoefenen en zo kon het zijn dat ik nu tools en ervaring uit mijn hoge hoed kan toveren om dingen te maken of begeleiden zoals een businessplan, bedrijfsstrategie, structurele analyses van processen en performance, de allermoeilijkste beslissingen en om een bijzondere mate van helderheid te scheppen daar waar nodig in de organisatie.
Wat is structuur?
Structuur is een samenspel van verschillende elementen. Een auto is bijvoorbeeld een structuur en bestaat uit verschillende elementen die met elkaar samenwerken. Is bijvoorbeeld de uitlijning van de wielen niet goed dan is de voorspelbare uitkomst dat je altijd een beetje naar rechts moet bijsturen om rechtdoor te kunnen rijden.
Structuur is een samenspel van verschillende elementen.
Het voorbeeld van de auto laat zien dat als je de structuur van iets kent, je het gedrag dat daar uit voortkomt, kunt voorspellen. Hoe kan het dat directeur na directeur na directeur het na een paar jaar voor gezien houdt in organisatie X?
Hoe kan het dat er meerdere diversiteitsprojecten zijn gedaan en het publiek van cultuurclub Y toch exact hetzelfde blijft?
Maar ook .. waarom krijgt festival Z het met elk project wat ze doen voor elkaar om volle ‘zalen’ èn fondsen èn goede kritieken te krijgen?
Zolang de structuur van een organisatie onveranderd blijft, zal het ‘gedrag’ van die organisatie telkens weer terugvallen in de oude patronen en de uitkomst min of meer hetzelfde blijven.
De structuur leidt tot een voorspelbare uitkomst
Verander je de structuur, dan zul je zien dat directeur nummer zoveel van organisatie X haar plek vindt én de organisatie naar de volgende fase weet te leiden en dat cultuurclub Y eindelijk een nieuw publiek vindt.
En festival Z bij wie succes op succes lijkt te bouwen?
Dat zijn gewoon heel vaardige structuralisten ook al zullen ze het zelf wellicht niet zo noemen.