Taal creëert
Taal is machtig interessant. We gebruiken het letterlijk de hele dag. Spreken, luisteren, schrijven, lezen, bekijken, denken. Zelfs of juist in deze tijd van het BEELD. Taal lijkt wel magie; het creëert. Letterlijk.
Ook onbedoeld. Of zelfs ten nadele van wat je wilt realiseren.
En taal zit overal in je organisatie. Niet alleen in de marketing.
Via taal praat je
Ja, met je publiek of klant of achterban maar ook met geldgevers en met partners in het veld. Die van vandaag en die van morgen. Geschreven in teksten, gesproken in ontmoetingen.
Met taal bouw je relaties
Met mensen die hun waardering of nieuwsgierigheid willen ruilen voor geld of voor samenwerking of voor betaalde en onbetaalde arbeid.
Via taal denk je na
Over wie je bent, wat je doet, wat je wil doen. Wat de betekenis is van jullie organisatie.
Schrijven is een oefening in denken. Hoe denken wij over onze organisatie, wie zijn wij, wat is onze waarde en voor wie creëren we die waarde? En die wie ,wat voor taal begrijpen zij, waarderen zij, motiveert hen om de beweging naar jullie organisatie te maken?
Heb je die woorden gevonden? Dan heb je die helderheid. En vanuit helderheid is het makkelijker creëren.
Taal is generatief. Het creëert. Creëert het exact wat jij voor ogen hebt?
Taal verandert
Taal is ook in beweging. Een woord dat 5 jaar geleden exact vertelde wat je te vertellen hebt, kan nu de plank misslaan. Ooit schreef ik als tekstschrijver voor bedrijven (websites, nieuwsbrieven, flyers e.d) onder de naam Natural Words. Toen trok dat de organisaties aan voor wie ik graag wilde schrijven. Nu is het woord natural zo vaak misbruikt voor greenwashing dat ik het niet snel nog zou gebruiken wanneer ik duidelijk wil maken dat iets authentiek is of vrij van ongewenste manipulatie.
Ik componeer graag mee aan de taal van jullie organisatie.
Op wat voor manieren kun je taal strategie inzetten?
Kans bestaat dat er verschillende doelgroepen zijn waarmee je communiceert. Wie zijn zij exact en welke woorden motiveren hen om bezoeker of klant te worden?
En waar en wanneer praat je met hen?
We brengen de doelgroepen in kaart, de communicatie-uitingen per doelgroep en de taal per doelgroep.
Denk bij communicatie-uitingen niet alleen aan marketingcommunicatie en PR, maar ook jaarverslaglegging, meerjarenplan/businessplan, missie, visie, fondsenwerving en misschien nog heel andere teksten specifiek voor jouw organisatie.
Daar waar de subsidiepotjes kleiner worden en er meer wordt verlangd van de ontvangers van die fondsen, in een wereld die in angstaanjagende, hoopgevende en inspirerende beweging, is taal – naast beeld – het middel bij uitstek om relaties te bouwen en kansen te creëren.
Hieronder lees je over meer Zakelijke Zaken die ik kan co-creëren en Zakelijke rollen die ik kan spelen. Maar verras me gerust en bedenk iets anders waarmee ik van nut kan zijn voor jullie organisatie!
Schrijver
Tussen 2011 en 2016 heb ik voor allerlei interessante bedrijven websiteteksten, nieuwsbrieven en ander communicatiemateriaal geschreven. Ooit ging ik naar de School voor Journalistiek. Ik denk dat ik begon met schrijven als jonge tiener. Toen ik in de cultuursector en in de cijfers terecht kwam, bleef ik ook schrijven, vaak samen met anderen, aan allerlei zakelijke teksten. Er is zoveel schrijfwerk in een culturele organisatie!
Daarnaast beoefen ik mijn kunst graag creatief en als vrij spel, en heb altijd wel een paar schrijfprojecten met verschillende smaken onder handen; artikelen, essays, poëzie, speculatieve fictie, liefst alles door elkaar. Componeren met woorden en nadenken via schrijven behoren tot de interessantste dingen van het leven voor mij 🙂 .
Binnenkort vind je hier een linkje naar wat van mijn creatieve schrijfwerk.