Waarom schommelen non-profits zo vaak rond die € 0 onder streep?

In een wereld van steeds minder subsidie is meer ondernemerschap nodig om gave culturele dingen te kunnen blijven doen en beleven.

Naast een directie met visie en daadkracht heb je daarvoor een vriendschappelijke relatie nodig met cijfers.

Maar cijfers worden pas vriendelijk wanneer ze vertaald zijn naar helder inzicht.

Inzicht in de huidige realiteit
maakt het mogelijk om
de gewenste toekomstige realiteit
te creëren.

Ben jij onderdeel van zo’n directie met visie en daadkracht? Dan stap ik graag voor een tijdje aan boord om een bijdrage te leveren aan de professionalisering van jullie organisatie.

Na 10 jaar financieel lief en leed te hebben meegemaakt in de Bossche culturele sector ben ik het meest op mijn plaats in een interim functie.

Ik beweeg me enkele maanden of zelfs 1 of 2 jaar door jullie administratieve organisatie en terwijl ik al het financiële werk uitvoer, bouw ik iets nieuws en makkelijks wat de weg van de minste weerstand naar jullie culturele doelen plaveit.


Wat heb je als ik klaar ben?

  1. Een directie met de touwtjes stevig in handen. Op basis van duidelijke financiële informatie kun je goed geïnformeerd beslissingen voor de toekomst nemen.
  2. Een structuur voor het makkelijk creëren van tussen-rapportages, jaarcijfers, (meerjaren) begrotingen, subsidie aanvragen en verantwoordingen
  3. Een schone en strakke boekhouding
  4. Zoveel mogelijk processen zijn geautomatiseerd, gedigitaliseerd en versimpeld. NO PAPER OFFICE PLEASE!
  5. SOP’s (Standard Operating Procedures) zodat het werk makkelijk overdraagbaar is (aan een ‘lichtere’ administratieve kracht)
  6. Een blijer team dat verlost is van onnodige rompslomp en onduidelijkheid

Waarom non-profit en kunst- en cultuur?

Pas toen ik in de kunst- en cultuursector terecht kwam, realiseerde ik me hoe bijzonder de commerciële wereld is. Daar is zakelijk instinct een kwestie van leven en dood (voor het bedrijf dan) en daarom vaak goed ontwikkeld. Maar for-profit heeft soms ook z’n keerzijde wanneer het een doel op zich wordt. Dan vervagen de oorspronkelijke aspiraties en vergeet ‘het bedrijf’ zijn werkelijke creatie doelen. De kunst- en cultuursector is juist erg goed in in die menselijke kant en creatieve doelen. In deze bruisende wereld van creatiekracht vind ik het goed toeven. Nu de subsidiepotjes leeg raken is er meer noodzaak voor zakelijk instinct in de non-profit wereld.  Het is mijn doel en plezier om hieraan bij te dragen.

Wanneer jouw onderneming een bijdrage levert aan de system change die nodig is om onze huidige klimaatcrisis in goede banen te leiden dan heb ik een speciale prijs voor je!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.